Acte d’homenatge a dones republicanes i antifeixistes

Qui era Vicenta Agustín Espert? 

Fou l’única dona que ocupà una regidoria en els diversos governs municipals de Cornellà de Llobregat, durant els anys de guerra i revolució entre 1936 i 1939. Militant del PSUC, dirigent de l’organització Dones Antifeixistes de Cornellà, exiliada a França des de 1939 a 1952. 

Qui era Victòria Pujolar Amat? 

Republicana, antifeixista i lluitadora convençuda per un món més just, va viure la guerra, la resistència, l’exili, la militància comunista i la clandestinitat. Victòria Pujolar en tot aquest periple va criar quatre fills, va ser la veu catalana i femenina de La Pirenaica, la ràdio antifranquista i encara va trobar el temps per estudiar la carrera de Belles Arts, aconseguint finalment el seu somni, poder pintar tot allò que vivia. 

Teresa Pàmies i Victòria Pujolar a la ràdio’ 

Victòria Pujolar Amat va relatar a Teresa Pàmies la seva experiència a Radio Pirenaica, a través d’una entrevista epistolar, que Pàmies va incloure al seu llibre sobre l’emissora, publicat el 2007. Després d’un treball de recerca i dramatúrgia a càrrec d’Araceli Bruch, n’ha resultat una peça breu que situa ambdós personatges en el programa de ràdio Les dones, un dimecres indeterminat de l’any 1984.