José Ortiz Pérez

 Als morts en campanya, als que es van exiliar, als que fueron afusellats i als que van patir o van morir als camps de concentració nazis.

Algunes notes sobre el cos de carabiners i l’AFARE                                                                                         

El marquès de Rodil va organitzar un cos militar denominat Cos de Carabiners del Regne, creat per decret del 6 d'agost i de l'ontze de novembre de 1842, respectivament. En proclamar-se la República el 14 d'abril de 1931, canviaria el seu nom pel de Cos de Carabiners de la República. El 18 de juliol de 1936, comptava amb una plantilla de: 15.238 homes, 33 mestres armers i 65 comares.

Un de les crides del govern republicà va ser: “Carabiners: en la punta de les vostres baionetes està la felicitat d'Espanya”. “El cos de carrabiners, era l'encarregat de la vigilància de ports i fronteres per a la repressió del contraban, va haver de ser reorganitzat durant la guerra.                  

El president del Govern, Juan Negrín, li va donar un considerable impuls i va augmentar els seus efectius, concedint-los avantatges als seus membres, i en particular a l'oficialitat. A mesura que el “ordre revolucionari” va poder ser substituït per un altre més centralitzat, els carabiners van ser recuperant les seves antigues missions, a les que es van afegir altres noves. Gran nombre d'ells van ser traslladats a les zones pirinenques, per impedir l'encreuament de la ratlla fronterera amb França i Andorra de partides o grups, guiats per contrabandistes o pastors. Es tractava de perseguits o partidaris dels nacionalistes, o de mossos que en ser cridat el seu reemplaço van preferir incorporar-se a l'exèrcit de Franco o van tractar de romandre en l'estranger.

Els carabiners no van aconseguir impedir el pas, però ho van dificultar, infligint als que van tractar de forçar la línia un crescut nombre de baixes. Els carrabiners van formar a més a més batallons i després brigades de xoc que es van distingir als fronts. Van ser considerats forces molt adictes a Negrín, i, amb evident exageració, com el seu guàrdia personal. El cos de carabiners depenia del Ministeri d'Hisenda”.

Després de la guerra civil i segons es disposava en l'articulo 4t de la llei de març, el franquisme suprimeix el cos de carabiners i a partir d'aquell moment correspondria a la Guàrdia Civil la persecució del contraban i del frau en tot el territori nacional.

L'Agrupació de Forces Armades de la República Espanyola (AFARE) es va crear en la clandestinitat, va arribar a tenir aglutinats a uns 8.000 afiliats, majoritàriament membres de l'Exèrcit, de la Guàrdia d'Assalt i del Cos de Carabiners de la República a tot Espanya.                                       

Ángel Ruló i Emilio Ortiz el meu pare, residents de Cornellà de Llobregat, van pertànyer al cos de carabiners des d'abans de la sublevació feixista de juliol de 1936. Ambdós van estar afiliats en l'AFARE i en el Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC), indistintament i descoberts per la Brigada Polític Social (BPS), van ser detinguts, empresonats i condemnats. Això va ser l'any 1946.